Saturday, March 30, 2013

Jangan jadi bodoh..Lupakan jer..!!!

Salam...morning...baru bangun tido hah...atas katil terus capai note nie tiba2 nk update blog...hahaha... bukan aper tiba2 teringat cerita 2 hari lepas masa lepak ngan biz partner aku... member tgh down sebab break  dgn girl dier... kira pangkat brader gak la member nie..aku kenal diorng berdua...anggap cam abg ngan kakak la gak...tapi nak buat macam manakan.. nak2 bila perempuan sendiri yang buat keputusan nak break sebab ada lelaki lain... mmg puuiiihhh sgt la benda ni aku dengar..!!

Biasalah bila dah jadi gini mula lah jadi tak keruan...aku tak nafikan lah bukan perempuan jer selalu jadi sedih bab nie..tapi lelaki pn sama gak.. jangan lah ingat lelaki ni kuat sangat..fizikal mungkin tapi kalau bab ni kalah gak.. kiter manusia lah...ada hati beb..!! cumanya kalau dah bukan lelaki yang buat keputusan nak break..perempuan yang mintak...so...rasanya kiter orang lelaki tak payah la nak mengharap lagi... nak2 plak kalau perempuan tu dah ada orang lain... cakap la apa pn...pujuk la apa pn...jawabnya masuk telinga kiri keluar telinga kanan perempuan tu jelah... korang ingat dier nak dengar ke semua tu... dah tentu2 lah masa tu hati dier tengah berbunga2 dengan orang baru... korang pun dier dh tak ingat dah...ahaksss..!!

Sebab aku bercakap macam ni...?? dah tentulah berdasarkan pengalaman..  orang lelaki mesti boleh tangkap perubahan awek korang mula2 kan kalau benda2 ni nak jadi...bila mana call mula tak berjawab...masej tak berbalas...kalau balas pn pendek2 je...lagi 1 kalau korang cakap sikit mesti ada je nak menjawab... tu dah kira simptom2 nak jadi dah tu... dan akan membawa kepada perkara2 besar dan akhirnya membawa kepada perpisahan..kalau agak2 tak leh gak nak ubah.. nak betulkan...rasa nya baik jangan teruskan...

Perkara nie gak lah yang aku cakap kat breder aku sorang nie..aku cakap pun sebagai seorang adik kepada abang nyer...sebab dier yang berada dalam keadaan emosional dan pastinya aku kena berada dalam keadaan rasional... sekurang2nya dier blh terima pendapat orang yang lebih muda dari dier.. To all guyz kat luar tu, Jangan jadi bodoh..dari layan perasaan korang mengingatkan benda tu...baik lupakan jelah..takper lah..ambil la masa 2 hari jer untuk lepaskan segala2nya..tapi jangan lebih2..seminggu lah...sebulan lah... sebab kalau lama2 korang dok memikir dan mengenang benda nie nnti boleh jadi sasau beb..sebenarnya korang tak rugi apa2 pn.. Kiter kan lelaki... Act like a man...act like a billionare...baru dtg blk keyakinan tu... jangan sebab 1 perempuan kiter dh sasau sampai kacau hidup terus...semua benda tak boleh buat.. sekarang la masanya kiter tunjuk plak siapa diri kiter...buktikan kemampuan kiter... Dan ingat hidup ni macam roda... Ada masa diatas dan ada masa kat bawah...So..ingat masa korang kat bawah..tp masa korang kat atas..masa tu korang tepuk tangan kat awek2 camni..

Untuk awek2 yang kat luar sana..ni aku bg pendapat jer...kalau betul2 dah ada pengganti lain..cari jalan penyelesaian yang terbaik..respect la kat pakwe korang yang pernah korang sayang dulu...terus terang aku cakap lelaki memang ego..tapi sekurang2nya kalau korang respect pakwe korang..bawa berbincang...cerita elok2..masuk sikit seni2 bahasa yang indah..aku rasa lelaki pun gentleman untuk lepaskan korang...ni korang main blah camtu pn tak cantik gak...kena yang kepala biol comfrm perang lah...tapi yang kena kaki jiwang nerd...korang tak kesian ke..?? Bagi muka sikit la...

Yang terbaik untuk korang semua... pandai2 la jaga hubungan tu kalau nak kekal... Ingat nie.. CINTA MERUPAKAN SATU PERJALANAN..SETIAP PERSINGGAHAN ADA CERITA SUKA DAN DUKA..DAN DESTINASINYA BILA CINTA SEJATI DIMILIKI...tatatatata....!!!

Thursday, March 21, 2013

Bateri Handphone kembung plak..!!

Ermmm...Masuk nie dh tahun ke 2 aku pakai hp aku..dah mula dah bateri handphone aku wat hal...patut sejak 2 menjak nie kejap2 handphone aku nie padam... last2 semalam baru perasan bila aku buka casing hp...tgk bateri dh kembung...adeiii...sampai nk tutup blk pun dah tak boleh... Hurmmm...nk wat camne, ingat beli hp mahal2 boleh la tahan lama sikit...tp lg mahal hp...lg manja plak perangai...nak kena jaga elok2...nak kena belai bagai...adeii...Yang aku paham punca-punca bateri hp nie jadi kembung sebab cip yang mengawal aliran tenaga masuk di dalam bateri tu dh rosak...So, bateri tu tak boleh nak kawal tenaga yang masuk sehingga menyebabkan bateri tu kembung..betul gak eehh..cam orang gak...cuba time ko makan ko sumbat macam2 dalam mulut pastue ko telan...mau tak kembung perut ko...hahahahaha... ada orang cakap kalau nak bateri tahan lama time cas kena off kan hp...ader yang cakap jangan cas dalam kereta...ermm...mungkin la kot...tapi yang pasti nak taknak aku mmg kena tukar bateri hp baru...sebab yang paling penting perlu diketahui ialah bateri hp yang kembung berkemungkinan besar boleh meletup jika terus digunakan... Jadi beringat sebelum terkena...cool...


Monday, March 18, 2013

Sibuk memanjang...Hahahaha...!!

Mengikut kamus Pelajar :- makna SIBUK ialah banyak yg dikerjakan; asyik mengerjakan sesuatu; sentiasa membuat kerja (sehingga tidak ada waktu terluang)... korang tau..?? Bila sibuk memanjang blh serabut gak beb kepala neh...byk gila benda nk pikir.. Wooohhh...sbb tu gak la lama weii tak post aper2 kat cnie...hahahhahaha...busy sgt nie...(alasan jer tu)..adeiii...tak aper, kalau ader ms, ader topik baru aku post...hahahaha...bayak neh citer panas, tak panas, suam2 kuku, hati panas semua ada...hahahaha.. nnti2 la aku update lg...saja jer nk bg panas enjin sikit kat blog yg lama tak update nie...ahaksss.. Tp busy camner pn yg penting hidup kena steady....hidup mst mau cool...hahhahahaha...blah dulu...tata..!!! 


Wednesday, October 3, 2012

S.A.B.A.R....

Hari ni aku post pasal SABAR...sebab tiba2 aku mcm nak hilang sabar jer nie..bukan nk marah tp ingat kan benda lain..tak boleh kawal perasaan...terkenang2..adeii...tp ngah tahan jer nie...hurrmm...Percaya atau tak perasaan sabar nie la benda yang paling susah sekali nk kawal bila terjadi apa2 pada diri seseorang...Setiap hari Tuhan mesti akan uji kita bermacam2 dugaan..bukan aku jer...tp semua orang...samaada kiter jer mampu nk hadap atau tidak...Kekadang aku boleh kawal perasaan sabar diri ni...tak kira la aper yang jadi..itu la...ini la... tp sebenarnya aku pun cam orang lain gak..manusia biasa...tak lepas dari buat silap..kekadang aku tak boleh kawal perasaan sabar tu...sampai benda-benda yang aku buat mst luar kawal aku...sampai boleh jadi gaduh...maki hamun..pendiam..termenung...hurrmm...betul orang cakap...Sabar seseorang ada batasnya, Sabar tu susah, Sabar tu sakit, Sabar tu stess, tapi yang paling pasti sebenarnya Sabar tu Indah...Knp..?? sebab dengan sifat sabar gak la bila ujian yang diturunkan itu mampu menguatkan keimanan kita kepada Allah atau ujian itu hanya akan membuatkan kita pergi lebih jauh dariNya...dan sebagai pedoman untuk diri aku juga..Moga aku dapat bersabar dengan dugaan yang diberikan...sbb SABAR ITU SEPARUH DARIPADA IMAN.....


Tuesday, October 2, 2012

Samsung Galaxy Note 10.1...cool...

Sebelum nie aku pernah post psl Samsung Galaxy Note yg aku sambar hujung tahun lepas...Smartphone yg terbaik pernah aku pakai sampai sekarang...Dan skrang ni pasti ramai dh tahu dan nnti2kan di mana Samsung Malaysia telah melancarkan Tablet terbaru secara rasminya di pasaran Malaysia baru-baru nie...iaitu Samsung Galaxy Note 10.1....Mmg menarik....dimana dari segi spesifikasi pula, Galaxy Note 10.1 membawakan skrin sebesar 10.1-inci, dengan cip pemprosesan 1.4GHz, kamera 5-megapixel pada bahagian belakang dengan sokongan auto-fokus, kamera hadapan 1.9-megapixel, sokongan S-Pen... Beberapa aplikasi turut disertakan bersama, dimana selain daripada aplikasi daripada Samsung, ia juga menyertakan Adobe Photoshop Touch secara percuma melaluinya dan ditawarkan secara berasingan melalui pengedar rasmi Samsung seluruh negara pada harga RM2199...Ermm.. cool.... So, nk dijadikan cerita...minggu lepas aku g merayau kat Mahkota Parade g singgah jap tgk...mula nya nk tgk2 jer dulu...tp cam best jer..last2 aku sambar gak...ahakksss...kopakk....tp xper la...upgrade ckit...mmg terbaik...lebih selesa...saper yg mula minat tu dh blh g usha2 dulu..maner tau lekat gak ker...ahaksss....cool...


Monday, October 1, 2012

Start Blogging Again....Cool...

Salam...pergghhh...lamernyer....xupdate post kat blog...hari nie tiba2 nk post blk...xder aper2 yg menarik pn...lepak opis...ngah buat keje....sambil2 jer nie....ahaksss....byk benda  yg jadi sebelum nie...program2 yg jalan...tp xsempat nk mengadap blog....InsyaAllah yg akan dtg nie akan di update dari ms ke semasa...dan aku pn xpasti gak kot ader lg yg dok monitor blog aku nie, ader yg follow lg ker....ntah..tp xper... yg pasti hidup kena steady..g jalan semua yg xder kena mengena drpd wat semak jer....errmm....ader kena mengena ker..??? Jemmmmmm...!!!! outtt....c yaaa...... 




Thursday, January 5, 2012

Ambang Tahun Baru 2012 Rakan2 9M4RBC..

Alhamdulillah, malam Tahun Baru dapat bersama2 rakan2 di kawasan tengah~ 9M4RBC utk sambut & Eyeball di Bandar Kinrara.. Ramai gak rakan2 radio yg dtg memeriahkn program mlm tue..Simple tp bermakna..Tahniah buat semua rakan2 yg bertungkus lumus menganjurkan program tersebut...Thanks gak kat edy, aky & amin utk program sampingan mlm tahun baru selepas Eyeball...Ahakkss...cool & enjoy.. Aperpn Selamat Tahun Baru buat semua rakan2 Radio Amatur.. antara pic yg ader..yg lain dh upload dlm fb...

Antara rakan2 Radio Amatur yg hadir..

Sesi mengenali 9M2.. :) Dari kiri : 9M2AIS, 9M2AUR, 9M2RIE & 9M2YRS

Nak gak ader... muhehe.. 9M2TRX..

DXing

Rakan Radio Amatur kawasan tengah..

Bersama 9W2XYM & 9W2EDK

Abg Udie 9W2NBF

Monday, January 2, 2012

Selamat Tahun Baru 2012....

Selamat Tahun Baru buat semua... Moga di permudahkn segala urusan & di makbulkan segala impian... InsyaAllah...

Thursday, December 29, 2011

Azam Tahun Baru....

Dua orang sahabat bersembang rambang pasal azam tahun baru.

Budak 1: Apa azam tahun baru kau?
Budak 2: Macam tahun lepas..
Budak 1: Tahun lepas kau mana ada azam
Budak 1: Sebab tu la aku cakap macam tahun lepas
Budak 2: Lor..

Ahaksss.. sajer suka-suka...xder aper yg menarik pn...xberapa hari lg dh masuk Tahun baru...Benda yg sentiasa orng bualkn pasal Tahun Baru mst psl AZAM... Ermmm... Mcm2 yg ader..tp semua tue berbalik pada diri kita sendiri mcmmana kiter nk mencapai Azam kiter tue... Bagus gak ader AZAM nie...jadi mcm satu motivasi diri ataupun target utk kiter capai ssuatu..dan dlm ms yg sma kiter sentiasa berusaha utk mencapai aper yg kiter nk.. aper yg kiter impikn.. cool..Bg aku, nk kata xder AZAM tp mcm byk benda plak yg nk kat hati nie..yg paling penting skrng bg aku just teruskn hidup nie jer cam biasa & sebaik mungkin,perbetulkan aper yg xbtl, dan cuba capai aper yg aku impikn selama nie..Moga dipermudahkan segala2nyer.. InsyaAllah..Dan satu lg,yang paling2 penting skali AZAM aku tahun depan ialah....jeng...jeng...jeng..... AKU NK BANGUN PAGI2 & NAK MASUK KERJA AWAL...ahaksss..adeii..mudah-mudahan... :) So, Selamat tinggal 2011 & Selamat datang 2012.. Selamat Tahun Baru buat semua...

Tuesday, December 20, 2011

Be Strong...........

Jangan diminta memudahkan perjalanan hidup, tetapi mintalah dikuatkan semangat..sesungguhnya ALLAH tidak menjadikan sesuatu dengan sia2, tetapi ade hikmahnye...

Wednesday, December 7, 2011

Tukar Handphone pulak..

Akhirnyer, setelah 6 tahun aku pakai Motorola V3i.. Jumaat lepas aku dh tukar pakai hp... Samsung Galaxy note...Ahakss..xjangka pn nk pakai..ingat nk beli yg biasa2 jer...tp dh alang2 kot.. upgrade terus jelah.. xblh thn pn yer gak...kengkwn semua hp tunjuk2 jer, colek2 jer..aku nie...dok la tekan2 button lg...wakakka..Byk nk kena blajar lg nie...almaklum ler baru nk berjinak guna android sistem nie...ekekkeke...tp dh hmpir seminggu aku pakai nie 150% aku puas hati.... Skrin lebih besar 5.3, Android 2.3 Gingerbread dan 1.4GHz dual-core processor, kamera 8 mega pixel, blh lukis2.. Dan ini ler aku rs hp paling canggih pernah aku pakai seumur hidup aku...ekekke.. aper nk kata..skrng ni jelah baru nk termampu pakai..tp yg pasti Motorola aku ttp the best...6 tahun setia bersama aku...hp tu gak la yg jadi saksi segala2nyer yg jadi...byk kenalan, byk kenangan, termasuk gak la byk tawanan...Adeiii..kira tawanan tu benda2 yg xbest arr.. So, utk yg nk cuba pakai aku blh suggest hp nie...aku gerenti mst puas hati... dan pasti nyer membuatkan diri sentiasa tersenyum... teringat kwn aku ckp, skrng nie segala2nyer di hujung jari anda....hahahahaha..!!! Samsung Galaxy Note mmg terbaik..

Naper plak nie..???

Hari nie hati aku berdebar jer...ntah la..mungkin dari benda2 yg aku xjangka tp aku dpt tau...ermm...Mmg aku xsngka..Ckup la smp biler agaknyer aku nk rs mcmnie... Camner cara aku nk lupa semuanyer... Mcm nk cabut Jantung dari tubuh ni rs...sakit sgt...Hurrmmm...tp sakit mcmner benda tu gak aku kena buat & usaha...ikut sikap lemah dan layan rs sedih aku mmg tak akan ader penyelesaian... Nk slhkn takdir dan waktu..?? Blm tentu blh legakn aku, tp aku rs tambah menyesakkan lg ader..!!! Ermmm... Aku cuma nk ketenangan dalam hidup..tp aku mampu ker utk semu itu.. Dan aku tau Dia Maha mengetahui segala2nya walaupun aku hnya insan yg kerdil dan jahil di dunia Nya ini...

Monday, December 5, 2011

Salam Takziah...

"Setiap yang bernyawa pasti merasai mati. Dan sesungguhnya pahala kamu akan disempurnakan pada hari kiamat. Sesiapa yang dijauhkan dari api neraka dan dimasukkan ke dalam syurga, maka dia sesungguhnya telah beruntung. Kehidupan dunia ini hanyalah kesenangan yang memperdayakan" ( Ali Imran : 185 )
Sesungguhnya kematian tidak dapat dipisahkan dari manusia. Kematian tidak mengenal sesiapa. Apabila sampai ajal yang ditetapkan oleh Allah, maka tiada yang boleh menolaknya.

Keluarga Radio Amatur Melaka kehilangan seorang lg rakan radio buat selama2nya..Salam Takziah buat seluruh keluarga Allahyarham
Abg Khairul Anuar Bin Mohamad Ramli (9W2KDE)...Yang telah meninggal dunia setelah terlibat dalam kemalangan jalanraya semalam...Moga Allahyarham ditempat di kalangan orng yg beriman... InsyaAllah.. Al-fatihah...

Thursday, December 1, 2011

Kata-kata Hikmah....

Dalam menjalani kehidupan dunia sebagai manusia pastinya telah, pernah, dan akan berhadapan dengan pelbagai bentuk ujian, cabaran, masalah, kesulitan, atau kegagalan. Itulah hakikat manusia yang hidupnya pasti berhadapan dengan pelbagai ujian dan cabaran. Dengan doa dan usaha, Jangan putus asa. Dia Maha mengetahui segalanya.

Saturday, November 26, 2011

Ini Adalah KEHIDUPAN..

...........

Thursday, November 24, 2011

Keputusan..

Tiba2 aku rs aku nk post psl Membuat Keputusan...Ermmm...Dalam hidup kiter kadang2 terpaksa berhadapan dimana kiter kena buat 1 keputusan yang mana kemungkinan keputusan itu mengubah segala2 dlm hidup ini... perkara yg mungkin memberi kesan yg besar dlm hidup kiter...
Ntah la, knp aku nk berckp psl nie...mungkin benda nie dh terjadi dlm hidup aku... Dan aku rs ader 2 keputusan yg aku buat mengubah segala2 hidup aku..aper benda tu..?? biar aku jer yg phm...Hurrmmm..tak seperti yg kiter idamkan...Btl orng ckp...Kekadang Hidup tak seindah yg kiter impikan....dan btl gak orng ckp...Silap membuat keputusan atau pilihan, mungkin akan menyusahkan hidup kiter , malah 1 hari nanti rasa penyesalan kerana silap membuat keputusan atau pilihan akan menyelubungi sepanjang kehidupan kiter...Ngeri kn bunyi...tp itulah realiti hidup...
Bkn aku tak bersyukur dgn aper yg ader pada aku....tp pada aku skrng kehendak atau sesuatu keputusan bkn sahaja perlu mengikut kehendak hati tp perlu mengikut kehendak hidup... aper yg sebenarnyer yg kiter perlukan dlm hidup nie...aper yg aku nk...dan skrng aku serahkan saja keputusan yg aku buat pd Allah.. aku berserah..kalau andai aku gagal, aku hrp aku mampu menanggung kekecewa dgn keputusan telah aku buat... Moga Allah bg aku kekuatan menghadap semua ujian dari Nya...
Dan aku harap gak pada semua yg kat luar tu, tak kira la saper2 pn..berfikirlah dengan semasak-masaknya sebelum membuat sebarang keputusan atau pilihan. Dan yg paling terbaik, ialah dengan memohon petunjuk dari Allah Taala melalui doa dan sembahyang istikhorah. Insya Allah keputusan yang akan dibuat itu nanti mungkin akan menjadi satu keputusan yang terbaik kepada kita.

Iman....

Allah menguji seseorang itu kerana Allah swt mempunyai rahsianya tersendiri, sama ada Allah hendak tambah iman kita atau hendak uji sejauh mana keimanan kita.

Abu Said dan Abu Hurairah r.a. meriwayatkan bahawa Nabi SAW. bersabda:

“Seorang muslim yang ditimpa penderitaan, kegundahan, kesedihan, kesakitan, gangguan, dan kerisauan, bahkan hanya terkena duri sekalipun, semuanya itu merupakan kafarat (penebus) dari dosa-dosanya.'' ~H.R. Bukhari dan Muslim~

Thursday, November 17, 2011

MY-NPL 2011 EVENT 4 (Grand Finale) 19th & 20th November 2011.. Demam la plak..!!!


Demam oh demam... xtau ker demam tu aper...?? meh cni aku terang kn cikit... Demam adalah tindak balas normal badan terhadap sebarang jangkitan dan penyakit-penyakit
lain. Ia bukanlah satu penyakit tetapi gejala yang selalunya menandakan anda mempunyai
penyakit-penyakit yang ringan (tidak serius). Suhu badan normal adalah 37°C, jika melebihi
tahap ini anda akan disahkan demam.. Pahamkn..?? :)) tu ler yg melanda aku skrng..Tinggal 1 hari jer lagi MY-NPL 2011 EVENT 4 (Grand Finale) nk mula....aku plak demam... Argghhh...time2 camni yg aku xsuka nie.... Sabtu nie game dah start..xpasti samaada aku dpt cergas kan diri aku ker x.... Semalam dh telah ubat ..hari nie aku xsempat lg nk mkn....byk woo keje luar...pagi sampai tghari td sikit punyer panas...smp ptg hujan plak...ermmm...kuyuppp..... now, aku kat rumah....Lemaunyer badan.. Risau arr plak xleh main hari sbtue nie... Team mate plak ngam2 hoo jer... Nk xnk kena main gak.... 7.00 pg aku dh kena ader kat sner... Arggghhhh.. aku dh jemmmm arr....xtau nk taip aper...kepala dh sakit giler nie...pasnie layan bola Sukan Sea jap...Malaysia vs Indonesia..kalau kalah makin berdenyut kepala aku jwbnyer...adeii..utk team Malaysia...main btl2.. So kengkwn, jumpa aku nnti kat MY-NPL'11 -Season Grand Finale -Dataran Pahlawan Melaka Megamall, Melaka -19th-20th November... Harap2 sihat la aku hendaknyerr...aminnnnn...

Layout MY-NPL 2011 EVENT 4 (Grand Finale)

Sunday, November 13, 2011

Get my necklace back......

13.11.2011...No idea..Nk citer cket jer,hari nie aku jumpa balik rantai yg pernah aku pakai dulu, samer jer design..Harga Rm+++...sambar terus...rantai yg lama tu...Errrmmmm..pnjang citer nyerr.... hurmmm... perut dh lapar..Jom join aku Makan.. Lepas tue ready utk tdo.... Esok mau kerja...73...

Wednesday, November 9, 2011

Lonely Day...

Ermm....xder aper2 pn... Lepak sorang2 dalam bilik... Layan Internet...Hujan Lebat kat luar...Boring giler malam nie... Hurmmm.... Bosan... Aper yg aku ngah fikir nie..?? ntah arrr..